Řídnutí a vypadávání vlasů

Řídnutí a vypadávání vlasů je společný problém mnoha žen a mužů. Hrst vlasů po každém mytí či česání je velmi stresující a frustrující, neboť bujná a bohatá kštice je považována za bájnou korunu krásy. Ve většině případů problémy s vypadáváním a řídnutím vlasů nelze přičítat pouze jedné příčině, ale celé řadě faktorů. Jedním z nejčastějších a bohužel i neovlivnitelných příčin řídnutí a nadměrného vypadávání vlasů je genetická výbava. Jestliže rodiče nebo prarodiče trápí problémy s vypadáváním vlasů a jejich řídnutím, je velmi pravděpodobné, že stejné problémy dříve či později budou trápit i vás.

Také vnější agresivní vlivy, jako je znečistění životního prostředí v podobě prachu či smogu negativně ovlivňuje kvalitu vlasového stonku. Dnešní uspěchaný životní styl spolu s každodenním stresem vede k dlouhodobým problémům s vypadáváním vlasů. Pravidelná a správná životospráva minimalizuje vypadávání vlasů a posiluje nejen růst, ale také sílu a lesk vlasů.


Olejová masáž vlasové pokožky


Pravidelnou masáží lze zlepšit prokrvení vlasové pokožky a stimulovat růst vlasů. Například pomocí čistého přírodního kokosového oleje docílíte silnějších a lesklejších vlasů. Pro otevření vlasové pokožky je možné olej trochu zahřát a následně vmasírovat jemnými krouživými pohyby do vlasové pokožky. Mimo kokosového oleje můžete také použít olivový, jojobový či mandlový olej. Po masáži je vhodné namočit horký ručník v horké vodě, řádně jej vyždímat a následně obalit kolem vlasů. Uvolněné teplo napomáhá vstřebávání výživných látek do vlasové pokožky, kde se účinné látky, vitamíny a minerály posilují a vyživují vlasové cibulky. Olejovou masáž je vhodné opakovat jednou týdně. Kromě stimulace vlasových folikul a podpory růst vlasů je kokosový olej vhodný také pro dodání vitalit a lesku vlasům.

Mytí a péče o vlasy


Mytí vlasů a důkladné odstranění veškerých nečistot, mastnoty a zbytky vlasové kosmetiky pro konečnou úpravu vlasů je nesmírně důležité pro krásu a zdraví vlasů. Ovšem nic se nesmí přehánět. Nadměrné šamponování může vést k vysušení vlasů a vlasové pokožky. Každodenní mytí je pro vlasy a vlasovou pokožku stresující nápor, které v řadě případů vede k poškození a třepení vlasů. Dvakrát až třikrát týdně je vhodný interval pro mytí vlasů.  V případě nuceném častějším mytí vlasů způsobené převážně problémy s mastnými vlasy, vždy používejte speciální jemné šampóny, které důkladně odstraní mastnotu z vlasů a vlasové pokožky, ale nezatěžuj vlasy.

V žádném případě nepoužívejte k mytí vlasů horkou vodu. Horká voda dráždí vlasovou pokožku a zhoršuje kvalitu vlasů a má negativní vliv na vlasové kořínky. Mytí horkou vodou také negativně ovlivňuje činnost mazových žláz, vlasy se budou více a rychleji mastit. Teplo horké vody také působí na kutikulu vlasu, kterou otevírá, čímž může snadněji dojít k oslabení, poškozen, lámání a dehydrataci vlasového stonku. 

V žádném případě po mytí vlasů vlasy netřete ručníkem do sucha! Energetické drhnutí mokrých vlasů ručníkem způsobuje nenávratné poškození vlasů. Také dochází k zacuchání vlasů a vzniku nerozčesatelných uzlíků. Pomocí ručníku jemně z vlasů odstraňte přebytečnou vodu a následně nechejte vlasy přirozeně uschnout. Vyvarujte se rozčesávání vlasů za mokra. Mokré vlasy jsou díky sté otevřené struktuře náchylnější k poškození.

Správná volba šampónu


Dostatečnou pozornost také věnujte při nákupu šampónů. V každém případě se vyhněte vlasové kosmetiky obsahující Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Sodium Lauryl Sulfate je velmi účinný detergent z řady sulfátů, který z vlasů důkladně odstraňuje mastnotu a veškeré nečistoty. Nicméně účinnost pěniče je vyvážena agresí k vlasům a vlasové pokožce. V mnohých případech dochází k nenávratnému poškození folikul a zvýšenému vypadávání vlasů. Proto si vždy při nákupu kontrolujte složení. Sodium Lauryl Sulfate se v profesionální vlasové kosmetice téměř nevyskytuje. Nicméně je v časté míře obsažen především v levné vlasové kosmetice dostupné v běžných drogériích a supermarketech.

Hydratační masky na vlasy


Vlivem vnějších negativních vlivů jsou naše vlasy velmi náchylné na poškození. Nejčastěji dochází k dehydrataci a ztrátě přirozené vlhkosti vlasů. Dlouhodobou dehydratací vlasového stonku dochází k jeho chřadnutí a postupnému a ztenčování. Vlasy posléze působí matným, chudým dojmem bez života. Vlasy je nutné pravidelně hydratovat. Na trhu existuje celá řada přípravků vlasové kosmetiky pro hydrataci vlasů. 

Omezení produktů pro konečnou úpravu


Trendem dnešní společnosti je velmi častá změna účesů a experimentování s vlasy. Každodenní rovnání či kadeření vlasů pomocí žehliček, fénů či kulem na vlasy dehydratuje vlasový stonek, který v kombinaci s nadměrným zatížením produktů určených pro konečnou úpravu vlasů a jejich styling výrazně oslabuje vlasovou strukturu, která vede k řídnutí vlasů. Výrazné poškození a oslabení kutikuly vlasu může vést až k oslabení vlasových folikul a problémům s vypadáváním vlasů. V případě prvotních projevů s řídnutím a vypadáváním vlasů omezte používání stylingových produktů a nevystavujte vlasy a vlasovou pokožku nadměrnému teplu fénů, kulem či žehliček na vlasy. 

Zdravá strava


Stejně jako naše tělo i vlasy potřebují pro svůj růst a zdraví dostatek výživy, vitamínů a minerálů. Pro zdraví, krásu a růst vlasů je nutné dodržet správnou životosprávu s dostatečným pitným režimem. V jídelníčku by nemělo chybě ovoce, zelenina, ořechy, vejce, mléčné výrobky a dostateční množství bílkovin. Také by se mělo pamatovat na dostatečnou hydrataci organismu, nejlépe vodou.

Žádné komentáře:

Okomentovat