Jak si správně mýt vlasy


Mytí vlasů je nedílnou součástí téměř každodenní rutiny, neboť naše vlasy jsou znečištěny nejen prachem či smogem, ale také vlastní činností mazových žláz a zbytkem produktů určených pro konečnou úpravu a styling vlasů. Pravidelným mytím vlasů, vlasy udržujeme čisté a v kondici. Při nesprávném mytí vlasů hrozí jejich dehydratace, krepatění či dokonce nevratné poškození. Také časté šampónování vlasům a především vlasové pokožce příliš neprospívá, častým odmaštěním se zvyšuje činnost mazových žláz a vlasy se tak rychleji opět umastí.


K správnému mytí vlasů je zapotřebí mít šampón, kondicionér a samozřejmě tekoucí vodu. Také mějte po ruce ručník, do kterého jemně utřete přebytečnou vodu.

1. Nejdříve si řádně namočte vlasy vlažnou  vodu. V každém případě se vyhněte mytí vlasů v horké vodě. Bez řádného a důkladného opláchnutí vlasů vodou je téměř nemožné dostatečně vypěnit šampón.

2. Na řádně opláchnuté vlasy přidejte šampón. Ideální je používat šampón speciálně určený pro váš typ vlasů. Optimální množství je asi čtvrtina vaší dlaně, nicméně samozřejmě záleží na hustotě a délce vašich vlasů. Šampónování začínáme od kořínků vlasů u vlasové pokožky a postupně přechází do délek vlasů. Šampón jemně, nejlépe pouze polštářky prsů, masírujeme mezi vlasy do vzniku pěny. Pouze jemnou masáží až do vzniku pěny odstraníte z vlasů veškeré nečistoty a mastnotu. 

3. Po důkladném šampónování vlasů řádně vlasy opláchněte vlažnou vodou. Důkladně opláchněte veškerou pěnu s nečistotami a mastnotou. Následně zkontrolujte vlasy jestli jsou čisté a dostatečně odmaštěné. V opačném případě šampónování vlasů ještě jedenkrát opakujte. V případě příliš mastných vlasů je možné, že při prvním mytím se vám nepodaří šampón emulgovat do řádné pěny.

4. Po dostatečném opláchnutí vlasů aplikujte na vlasy kondicionér nebo balzám. Opět je vhodné používat produkty speciálně pro váš typ vlasů. Samotný kondicionér již není vhodné aplikovat k vlasové pokožce. Kondicinér nanášejte asi dva centrimetry od hlavy a postupně pokračujte do délek vlasů. Na rozdíl od šampónu, kondicionér nevytváří pěnu. Po důkladném nanesení kondicionéru či balzámu na vlasy, nechejte účinné a hydratační složky absorbovat do vlasové struktury. Dle typu produkty se doba působení pohybuje mezi 5 až 20 minutami.

5. Následně z vlasů kondicionér řádně opláchněte vlažnou vodou. Při oplachování je možné taky vlasy jemně pročesat hřebenem se širokými zuby. Usnadníte tak následné rozčesávání a zabráníte vzniku uzlíků. Po řádném spláchnutí kondicionéru vlažnou vodou, můžete vlasy ještě jednou opláchnout, nyní již studenou vodu. Studenou vodou se uzavře struktura vlasu a vlasy budou působit lesklejším a uhlazenějším dojmem.

6. Nyní již z vlasů pomocí ručníku jemně vysušte přebytečnou vodu. V nejlepším případě vlasy nechejte volně proschnout. V případě fénování se doporučuje použít bez oplachové spreje, které chraní vlasy před poškozním nadměrným teplem z žehliček či fénů. 

Žádné komentáře:

Okomentovat